Onderzoek

Onderzoekszwaartepunten

De huidige zwaartepunten van het onderzoek binnen onze afdeling zijn:

  • De sociale, politieke, intellectuele en conceptuele geschiedenis van het Midden-Oosten, met de nadruk op vraagstukken omtrent staatsvorming, kennispraktijken, historisch bewustzijn, interdisciplinariteit, soevereiniteit, religiositeit en taal- en tekststructuren.
  • De antropologie van het Midden-Oosten, met de nadruk op vraagstukken omtrent liefde, seksualiteit, materialiteit, identiteit, gender en moderniteit.
  • De opbouw, ontsluiting en preservatie van corpora van bronnen en onderzoeksdata relevant voor de studie van de talen, culturen en maatschappijen van het Midden-Oosten, met de nadruk op epigrafie, historiografie en documenten in verschillende talen alsook op filologie, bibliografie en prosopografie.

Projecten

Publicaties in de kijker

2024

Föllmer, Katja, Lisa Maria Franke and Ramzi Ben Amara. Rethinking the Anthropology of Islam: Dynamics of Change in Muslim Societies. In Honour of Roman Loimeier, Berlin, Boston: De Gruyter, 2024. 

De bijdragen in dit boek bespreken het brede veld van transformatieprocessen in moslimgemeenschappen vanuit verschillende perspectieven met verschillende disciplinaire benaderingen. Naast methodologische vragen onderzoeken de auteurs religieuze en sociale ontwikkelingen in Afrika en het Midden-Oosten. Centraal staan thema’s over de productie van betekenis, het onderhandelen over religieuze waarden en ruimtes, gendergerelateerde keuzevrijheid en debatten over identiteit..

2021

Van Steenbergen, Jo. A History of the Islamic World, 600-1800: Empire, Dynastic Formations, and Heterogeneities in Pre-Modern Islamic West-Asia, London: Routledge, 2021.

Dit boek  biedt een fris en uniek overzicht van de vorming van de islamitische wereld en de belangrijkste ontwikkelingen die de geschiedenis van deze brede regio kenmerken, vanaf de late oudheid tot het begin van de moderne tijd.

Berriane, Yasmine, Annuska Derks, Aymon Kreil and Dorothea Lüddeckens (eds.). Methodological Approaches to Societies in Transformation: How to Make Sense of Change. London: Palgrave McMillan, 2021.

Dit boek gaat in op de methodologische uitdagingen die gepaard gaan met het bestuderen van sociale verandering door middel van etnografische methoden.

Kreil, Aymon, Lucia Sorbera, and Serena Tolino. Sex and Desire In Muslim Cultures: Beyond Norms and Transgression From the Abbasids to the Present Day. London: Tauris, 2021.

Dit boek verkent de vele vormen die het verlangen in de loop van de geschiedenis heeft aangenomen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

2018

Fortier, Corinne, Aymon Kreil, and Irene Maffi, eds.. Reinventing Love : Gender, Intimacy and Romance in the Arab World. Bern: Peter Lang, 2018

Deze verzamelbundel onderzoekt de hedendaagse verschijningsvormen van liefde in de Arabische landen aan de hand van etnografische casestudies.

2017

Van Steenbergen, Jo. Caliphate and Kingship In a Fifteenth-century Literary History of Muslim Leadership and Pilgrimage : a Critical Edition, Annotated Translation, and Study of Al-ḏahab Al-masbūk Fī Ḏikr Man Ḥaǧǧa Min Al-ḫulafāʼ Wa-l-mulūk. Leiden: Brill, 2017.

In dit boek presenteert Jo Van Steenbergen een nieuwe studie, editie en vertaling van al-Ḏahab al-Masbūk fī Ḏikr man Ḥağğa min al-Ḫulafāʾ wa-l-Mulūk, een samenvattende geschiedenis van de islamitische bedevaart naar Mekka door al-Maqrīzī (766-845 AH/ca. 1365-1442 CE).