Arabistiek en Islamkunde (bachelor)
De bacheloropleiding Oosterse Talen en Culturen – afstudeerrichting Arabistiek en islamkunde wil mensen vormen die met kennis van zaken over een complexe regio kunnen spreken. Aangezien het Midden-Oosten een belangrijke plaats in het wereldgebeuren inneemt, zijn mensen die vertrouwd zijn met de regio, ook via beheersing van de diverse Arabische schrijf- en spreektalen, onontbeerlijk in de wereld van vandaag. Wij bieden daarom een gespecialiseerd programma aan, gestoeld op een grondige kennis van cultuur, politiek en samenleving, benaderd vanuit een kritische en onderzoekende geest en met aandacht voor interculturaliteit en taalverwerving.
Tijdens de opleiding Arabistiek en islamkunde leer je verschillende taalvarianten, die allen even actueel blijven: van Koranisch tot Media Arabisch, en van literair tot Egyptisch Arabisch. Door de belangrijke Egyptische filmindustrie, de politieke invloed van Caïro, en het demografisch gewicht van Egypte, was het Egyptisch lang een van de meest verbreide vormen van de Arabische spreektaal. Koranisch, literair, en verwante vormen van, Arabisch spelen dan weer een sleutelrol in de socio-culturele en politieke dynamieken van de hele regio, in verleden én heden. Media Arabisch betreft de standaardtaal gebruikt in Arabischtalige kranten, op radio en televisie, en —tezamen met de spreektalen— op sociale media. Het is precies kennis en beheersing van deze combinatie van taalvarianten die het mogelijk maakt om een compleet, diepgaand en gecontextualiseerd inzicht te verwerven in het studiegebied.
Taal- en tekstvakken dienen daarom toch vooral dit grotere doel, om kennis over de regio van het Midden-Oosten te ontsluiten. Via het domeinspecifieke pakket, de gevorderde taal- en tekstvakken, en een onderzoeksluik leer je met kennis van zaken nadenken over cultuur, politiek en samenleving. Daarnaast wordt, aan de hand van een specifiek vakkenpakket, ook het belang benadrukt van ruimere culturele, regionale, en globale dimensies.
Aan het einde van de bachelor krijg je de mogelijkheid om voor één semester (12 lesweken) naar Caïro te trekken. Een dergelijk verblijf biedt je niet alleen een grondig taalbad, maar ook bijkomende academische vorming én praktische ervaring. Het is met andere woorden een waardevolle toevoeging aan je toekomstige CV. In de master kan je dit nog aanvullen met een tweede, meer gespecialiseerd verblijf in Caïro.
Vanaf het tweede bachelorjaar kies je een keuzepakket. Keuzepakketten zijn samenhangende pakketten van opleidingsonderdelen uit een andere discipline dan jouw opleiding. Een keuzepakket is als een verbreding van je eigen opleiding bedoeld. De opleiding biedt een aantal vaste keuzepakketten aan die rekening houden met de arbeidsmarkt en mogelijke vervolgopleidingen: Politieke en sociale wetenschappen, Globalisering en diversiteit, Economie en bedrijfskunde, of een andere Oosterse taal en cultuur, bv. Turks. Je kiest voor een keuzepakket dat aansluit bij je interesseveld of eigen onderzoek.
Midden-Oosten Studies (master)
In de master worden je wetenschappelijke en kritische vaardigheden vervolmaakt, een gevorderde taalvaardigheid nagestreefd, en de talen en culturen in de diepte bestudeerd, wat betekent dat je een bredere waaier aan mogelijkheden hebt op de arbeidsmarkt. In de bachelor worden basisvaardigheden opgebouwd in de diverse componenten van het programma (taalvaardigheid, essentiële historische, culturele en maatschappelijke achtergronden, onderzoeksstrategieën). In de master worden die meer geïntegreerd en verdiepend aangeboden.
Het programma bevat de volgende componenten: Taal, tekst en context, Cultuur in perspectief, Professionaliseringsmodule, Internationaliseringsmodule, Stage en Masterproef en masterproefseminarie
Cairo-semester
UGent is een van de zeven deelnemende instellingen in het Nederlands-Vlaams Instituut in Caïro (NVIC), een onderzoeks- en onderwijscentrum in het hart van de Arabische wereld.
Het NVIC biedt onder andere gespecialiseerde opleidingsprogramma’s aan voor Nederlandse en Vlaamse studenten, waarbij beroep gedaan wordt op een uitgebreid team van Egyptische en ook Nederlandse, Vlaamse en internationale lesgevers en specialisten.
De Afstudeerrichting Arabistiek & Islamkunde/Midden-Oosten Studies van de UGent heeft een bilateraal akkoord met het NVIC, waardoor het verwerven van studiepunten door deelname aan een programma van het NVIC mogelijk is. Er zijn uitwisselingsmogelijkheden gedurende een semester in de bachelor en een semester in de master.
Deelname is voor beide programma’s verbonden aan specifieke voorwaarden, alsook aan de goedkeuring door UGent en door het NVIC.
Studenten aan het woord
Anaïs
Een studiekeuze maken is altijd lastig. Persoonlijk was ik in heel veel geïnteresseerd en vond ik het frustrerend om een keuze te moeten maken. Tot ik dus Arabistiek en Islamkunde vond, een opleiding die niet alleen taal, geschiedenis, politiek, antropologie en nog veel meer aan elkaar verbindt maar ook rechtstreeks tot mijn ziel sprak – wat nog het belangrijkst is om door je studies aan de universiteit te geraken. Sindsdien heb ik er geen enkele spijt van gehad. Ten eerste door het klein aantal studenten waardoor we een hechte groep vormen en al onze vragen mogen stellen in de les (al zitten we soms ook in grote aula’s met andere richtingen). Ten tweede omdat er genoeg afwisseling is tussen taken en blokken waardoor het jaar in een oogwenk al voorbij is zonder dat je het zelfs maar besefte. Ten derde omdat het curriculum mooi opbouwt zodat je je eigen vooruitgang ziet (vooral in het Arabisch!) met de uitwisseling(en) naar Egypte als hoogtepunt hierin. Het helpt ten slotte ook dat de richting maatschappelijk relevant is (met ook veel keuzeruimte) en je er gemakkelijk over kunt praten met je omgeving. Je wil dat effect echt niet missen als je mensen vertelt dat je arabistiek studeert: de coolste richting van Gent.
Marte
Ik begon aan de opleiding Arabistiek en Islamkunde vanuit een misschien wat naïeve interesse om een nieuwe taal en cultuur te leren kennen. Al snel verbreedde de opleiding mijn blik en maakte ik kennis met de enorme complexiteit, multipliciteit en rijkheid aan talen, culturen, verhalen, historische processen en hedendaagse realiteiten die een groot deel van deze aardbol omvatten. Eerder dan de Arabische wereld (of nog breder de hele moslim-wereld) als een afgesloten blok te zien, leerde ik over de connecties en verbanden. Naast de appreciatie voor dit rijke heden en verleden leerde ik ook om de meer beruchte en negatieve connotaties, zoals jihad, te contextualiseren. Dat bracht me ook tot mijn huidige job: een doctoraat in Conflict en Ontwikkelingsstudies, waar ik onderzoek doe naar de uitbreiding van jihadistische groeperingen in de Sahel-regio. Daarbij focus ik niet enkel op hun ideologische gedachtegoed, maar plaats ik deze groepen ook in hun lokale en globale context. De basis van wat ik vandaag doe, komt dus voort uit de opleiding Arabistiek en Islamkunde, en ik kan deze dan ook warm aanbevelen aan alle nieuwe studenten.
Noa en Joachim
Wat na je studies?
Met het diploma Oosterse talen en culturen heb je toegang tot al die beroepen waar een universitair diploma gevraagd wordt. Het biedt een meerwaarde daar waar kennis van en ervaring met niet-westerse talen of culturen van belang is.